De fleste mennesker kan oppleve økonomisk trange tider, der et forbrukslån kan virke som den enkleste måten å finansiere hverdagen på. Hos store banker som Storebrand finner man forskjellige typer lån, men dersom man ikke har hus eller bil som gjør at man kan ta opp lån med sikkerhet, er et forbrukslån som regel den eneste muligheten bortsett fra privat lån. Denne banken gir forbrukslån fra 8,4 % nominell rente.
Det er imidlertid ingen selvfølge at lånesøknaden blir innvilget. Dersom man skulle få avslag kan dette fort oppleves som urettferdig, spesielt om man vet at man klarer å betale regningene fra banken til forfallsdato. Heldigvis finnes det tips man kan følge som vil øke sjansen for å få innvilget forbrukslån. I denne guiden skal vi vise hva man bør tenke på før man søker om lån.
Søk hos flere banker
Innimellom kan det være lurt å søke om forbrukslån hos flere forskjellige banker. De forskjellige bankene stiller nemlig forskjellige krav til låntager, slik at man vil kunne få lån hos én bank om en annen gir avslag. Dessuten kan det være lurt å søke om forbrukslån hos flere banker. Dette fordi man forhåpentligvis får tilbud om lån fra flere, og kan velge banken med de beste vilkårene.
Dersom man skal søke hos flere banker, er det imidlertid viktig å passe på at man kun søker lån via anerkjente og sikre banker. Det er enkelte useriøse banker på nett, og selv om disse frister med usannsynlig gode vilkår, er det lurt å tenke seg om. For å være på den sikre siden er det lurt å holde seg til de kjente norske bankene man har hørt om.
Lån et lavest mulig beløp
Ettersom forbrukslån er lån bankene ikke krever sikkerhet for, må de forsikre seg om at man er betalingsdyktig på andre måter. Dette innebærer at man vil bli kredittsjekket. Og nei, det finnes ikke forbrukslån uten kredittsjekk, da dette er noe alle seriøse banker krever. En kredittsjekk gir søkeren en score basert på inntekt og gjeld. Dersom man tjener lite og har mye gjeld får man lav score.
For å øke sannsynligheten for å få lån med lav inntekt, bør man derfor søke om et lavest mulig beløp. Dette sier kanskje seg selv – man ber ikke om å låne 100 000 kroner dersom man bare trenger 10 000 kroner. Søker man om et større beløp enn det en trenger, vil sjansen for avslag øke betraktelig. Man kan gjerne låne mindre enn man trenger også, og spare opp resten selv.
Lån sammen med noen
I og med at inntekt er en avgjørende faktor for hvorvidt man får avslag eller ikke på et forbrukslån, er det lurt å få en medlåntaker. En medlåntaker kan for eksempel være en samboer eller ektefelle, eller kanskje en far eller mor. Med en medlåntaker øker man sjansen for å få lån, ettersom den andre låntakerens inntekt også spiller inn. Kanskje noen som står en nær kan hjelpe?
Medlåntakeren bør selvfølgelig ha inntekt å vise til for at dette skal fungere. Sammen bør man undersøke grundig og finne ut hvilket lån som er best. Man kan gjerne bruke sammenligningstjenester, eller lese tester, som den VG tilbyr. Får man avslag selv med medlåntaker, går det alltids an å prøve hos en annen bank. Pass uansett på at lånevilkårene passer for begge parter.
Unngå å ha betalingsanmerkninger
Noe som er svært viktig når man skal søke lån, er at man ikke har noen aktive inkassosaker eller betalingsanmerkninger hengende over seg. Ofte skyldes avslag på lånesøknader nemlig at låntaker har betalingsanmerkninger. Ser banken at noen ikke har betalt regningene sine i tide, er det kanskje ikke så rart at de ikke ønsker å låne penger til vedkommende. Banken vil selvfølgelig ha pengene tilbake – i tide.
Har man betalingsanmerkninger, er det derfor lurt å vente med å søke. Normalt sett vil betalingsanmerkninger bli slettet med en gang man betaler regningen og saken avsluttes. Betaler man ikke det man skylder, vil betalingsanmerkningen henge med i fire år. Betal derfor regningene i tide om håpet er å få innvilget et forbrukslån! Husk at også forbrukslånet må betales i tide for å unngå ytterligere betalingsanmerkninger.
Både bosted og alder spiller inn
- Man må være gammel nok
- Man må som regel være bosatt i Norge
De fleste banker setter krav til at låntaker er gammel nok, så vel som bosted. Man må selvfølgelig være myndig, altså over 18 år. Mange banker har imidlertid krav om at man er eldre enn dette, og setter for eksempel 23- eller 25-årsgrense. Sjansen for avslag reduseres derfor med alderen, og øker om man er for ung. Mange krever også at låntaker har bodd minst tre år i Norge.